top of page
Marie de Verdier Persson.jpg
Svpf-logotyp 2022.png
Logotyper-staende.png
Logga QEP.png

Om mig

Jag har arbetat som professionell porträttfotograf sedan 2009, men har haft ett brinnande intresse för bild, och särskilt foto, sedan barnsben. Sedan jag började fotografera professionellt har jag erfarenhet av hundratals, kanske tusentals, fotograferingar. Förutom min praktiska erfarenhet har jag högskoleutbildning inom fotografi med både praktisk och konstnärlig inriktning. 

 

För att upprätthålla och utveckla mina kunskaper och för att få inspiration är jag medlem i flera sammanslutningar för fotografer:

• SvPF (Svenska Porträttfotografers Förbund), som är Sveriges ledande sammanslutning för professionella porträttfotografer

• SFF (Svenska Fotografers Förbund) samt

• FEP (Federation of European Photographers)

 

Ett annat sätt att utvecklas och utmana mig själv är att delta i fototävlingar. Under åren har jag vunnit flera medaljer och utmärkelser i porträttfotografi.

 

I april 2015 examinerades jag i SvPF:s auktorisationsutbildning med föreläsningar och workshops följda av inlämningsuppgifter under ledning av Stefan Ohlsson, Johan Westin och Lisa Thanner och fick mitt certifikat som auktoriserad porträttfotograf.

 

Jag erhöll även ett certifikat som European Professional Photographer från FEP under april 2015, efter att ha skickat in en portfolio om tolv bilder för bedömning av en internationell expertjury. 

I juni 2016 erhöll jag ett Judges Special Mention i världens största hundfototävling, Dogphotographer of the Year 2015, som arrangeras av Brittiska Kennelklubben. I praktiken innebär det en 4:e-placering i kategorin Porträtt och förutom äran, hängdes bilden upp i Brittiska Kennelklubbens galleri i London under tre månader. Till tävlingen skickades det in 13 000 bidrag från hela världen!

Den 8 juli 2017 erhöll jag, som en av numera tio fotografer i Sverige, det exklusiva certifikatet som Qualified European Professional Photographer (QEP) i kategorin Porträtt från FEP (Federation of  European Professional Photographers). För att erhålla certifikatet ska man presentera en panel med 12 st printade bilder, med en tydlig sk. röd tråd. Hela processen från idé via genomförande till slutlig presentation av bilderna bedöms.

Under hösten 2017 återinfördes Gesäll- & Mästarbrev inom Fotografyrket av Sveriges Hantverksråd och jag tilldelades Gesällbrev som en av de första efter återinförandet. 

I maj 2018 tilldelades jag Mästarbrev inom Fotografyrket av Sveriges Hantverksråd - själva brevet hämtade jag i Stockholms Stadshus vid en högtidlig ceremoni i början av november 2018.

Jag är certifierad domare för bildbedömning och har dömt i flertalet fototävlingar. Bland annat World Photographic Cup (VM i Fotografi) 2021 och FEP Awards (EM i Fotografi) 2022.

Sedan 2017 är sitter jag i styrelsen för Svenska Porträttfotografers Förbund och är även med i arrangörskommittén för SM i Fotografi / SM i Naturfotografi. 2020 blev jag invald som Sveriges representant i Federation European Photographers styrelse och är sedan 2022 även Vice President of Federation European Photographers.

Kunskap och känsla

Som fotograf använder jag min kunskap och erfarenhet för att skapa bilder som berör och som låter dig minnas ögonblick som annars snabbt försvinner. Förutom det rent praktiska att ljussätta och ställa in kameran på rätt sätt vid fotograferingen, är den främsta utmaningen att ta fram varje individs personlighet. Där blir samspelet mellan mig som fotograf och den som blir fotograferad särskilt viktigt. Oavsett om jag fotograferar ett litet barn, en hel familj eller en vuxen, vill jag att mötet skall bli en positiv upplevelse utan stress - där var och en känner sig väl omhändertagen och kan vara sig själv.

 

Även vid efterbehandlingen är kunskap och erfarenhet avgörande för att skapa ett bra slutresultat. För mig betyder det mycket att jag kan stå för mina bilder och att de förmedlar det jag vill förknippas med när det gäller stil, uttryck och kvalitet. Samtidigt är det allra viktigaste förstås att du som kund blir nöjd och känner att bilderna blir ett värdefullt minne.

 

Bilder som konst

Vi har aldrig dokumenterat våra liv så mycket som vi gör idag. Alla har bra kameror och vi dokumenterar allt i bilder som sedan läggs upp på Facebook, Instagram och andra sociala medier. Min ambition är inte att enbart dokumentera, utan istället att göra bilderna av dig och dina nära till konst. 

 

För mig är en stor del av arbetet att lyfta fram en bilds konstnärliga kvaliteter vid efterbehandlingen. Då beskärs bilden på ett sätt som ger den harmoni, samtidigt som färger och kontrast justeras. Slutligen har det stor betydelse för slutresultatet vilket material som bilden kopieras på och vilken typ av ram som bilden placeras i.

 

Kvalitet i alla led

Jag är stolt över mitt yrke och mitt hantverk - just därför gör jag allt arbete själv och har alltså full kontroll över alla steg i processen. Alla mina bilder levereras monterade i ram eller i album. För att kunna garantera hållbarhet och hög kvalitet väljer jag mina leverantörer med omsorg.

 

 

Mina bilder

Här på hemsidan kan du se några exempel på bilder som jag har tagit de senaste åren. Uttrycket blir helt olika exempelvis beroende på om bilderna är tagna utomhus eller i studion, om de är i färg eller svartvitt. Tänk också på att upplevelsen av en bild påverkas mycket av hur den är inramad. I studion finns alltid ett antal inramade bilder så att du kan bilda dig en uppfattning om hur olika alternativ kan se ut i verkligheten. Välkommen in!

Hantering av personuppgifter

För att kunna arkivera dina bilder sparar jag ditt namn och telefonnummer tillsammans med bilderna. För att min försäkring ska gälla, krävs att jag sparar dina bildfiler i minst fem år. Ingen annan än jag har tillgång till dina filer om vi inte kommer överens om annat.
Vid fakturering sparar jag dina kontaktuppgifter och de sparas enligt bokföringslagens regler i 7 år.

 
bottom of page